Caruana’s Abandoneado

03. 02. 2018.

 

Otvaranje

The new music on our website is titled Abandoneado and it is composed by our colleague and dear friend Luis Caruana, an Argentine bandoneonist, aranger and composer.
Enjoy TANGOing Cavtat!

Epidaurus on Apoliticni.hr

28. 01. 2018.

 

MrkiVez

Read a nice article on Apoliticni.hr about Epidaurs Fesitval!

Merry Christmas & Happy New Year

26. 12. 2017.

 

Merry Christmas and Happy New Year

All our 11 openings! We would like to express how much joy you ALL have given us, and we wish for your joy and happiness in return. Merry Christmas & Happy New Year! Yours, Epidaurus Festival

Hommage à TINO PATTIERA - GJORGJI ČUČKOVSKI & ANDREJ NAUNOV

06. 10. 2017.

 

MozartGershwin

Take a look at the photo gallery from the wonderful Hommage à TINO PATTIERA - GJORGJI ČUČKOVSKI & ANDREJ NAUNOV

Photo: Hrvoje Durkovic

"FROM MOZART TO GERSHWIN" - ELOISA CASCIO (Italy)

04. 10. 2017.

 

MozartGershwin

Take a look at the photo gallery from the wonderful piano recital "FROM MOZART TO GERSHWIN" of ELOISA CASCIO (Italy)

Photo: Hrvoje Durkovic

WORKSHOPing TANGO IN CAVTAT

01. 10. 2017.

 

Enjoy our photos from the fabulous evening of the Argentine tango workshop - WORKSHOPing TANGO IN CAVTAT

Photo: Hrvoje Durkovic & Marijke Brekelmans

TangoWorkshop

EPIDAURUS festival u KONAVOSKIM dvorima

29. 09. 2017.

 

Epidaurus festival harno zahvaljuje na prekrasnim trenucima, gostoprimstvu, ambijentu, delicijama i dragoj čeljadi koja nas iz godine u godinu primi širom otvorenih vrata. Do idućeg puta!

Zahvalni, Epidaurus festival i umjetnici!

Konavoski Dvori Website

KonavoskiDvori

Intervju Tjedna Glas Grada

26. 09. 2017.

 

GG17

Pročitajte najnoviji Intervju pijanistice Ivane Marije Vidović: Intervju Tjedna 15.09.2017. GlasGrada - br.652

22. 09. 2017.

 

Važna obavijest: Zbog neočekivano hladnijeg vremena večerašnja predstava za zatvaranje 11.Epidaurus festivala održat će se u 20h u Domu kulture u Cavtatu.

NOVELA OD STANCA ZA KRAJ 11. EPIDUARUS FESTIVALA

20. 09. 2017.

 

ZatvaranjeXI />

Jedanaesta edicija Epiduarus festivala nudi još dvije poslastice.
Koncerti u Kući Bukovac u suradnji s muzejem postali su pravi višesturki umjetnički doživljaj. Tako će se u četvrtak 21.rujna u intimnom, umjetničkom ambijentu kamene cavtajske dvokatnice u kojoj se 4. srpnja 1855.godine rodio naš najveći slikar moderne, veliki Vlaho Bukovac održat dvostruki recital... detaljnije

Svjetska krema argentinskog tanga na 11. Epidaurus Festivalu

18. 09. 2017.

 

OtvaranjeXI

Prethodni weekend Cavtat je po jedanaesti put otvorio svoja vrata još jednoj ediciji Epidaurus festivala koji iz godine u godinu iznenađuje svojom originalnošću, inventivnošću i visokom kvalitetom. Tako se na Ljetnoj pozornici u Cavtatu uz fantastične plesače argentinskog Tanga Rafaela Ramireza, argentinca koji živi za ples uz njegovu partnericu Nastasju Sas i holanđane Marijku Brekelmans i Ronalda Drentena moglo čuti i izvrsne glazbenike i ritam autentičnog argentinskog Tanga, s bojama Buenos Airesa i Boce u kojoj se danju i noću izvodi taj omiljeni životni partner svih argentinaca. Uz pravu glazbenu šetnju kroz Tango, one rane skladbe iz 1930tih, 1940tih pa Piazzolline skladbe koje donose njegov nezaobilazni biljeg ovom žanru, a danas... detaljnije

Koncerti u Kući Bukovac

17. 09. 2017.

 

KucaBukovac

Epidaurus festival u suradnji s Kućom Bukovac svake godine organizira Koncerte u Kući Bukovac. U rodnoj kući slavnog hrvatskog slikara u Cavtatu (adresa Bukovčeva 5) gostovali su već brojni ugledni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine Mladi talenti, istinski virtuozi na harmonici dolaze nam iz Pule, Karmen Antunović i Diego Vitasović. Početak koncerta je u 20h a već u 21h nastavljamo s nastupom Trija Crisostomo iz Zagreba na istoj adresi. Pa dok je bal - nek je bal! Ne propustite višestruki užitak u okružju umjetnosti - i dođite na posjetu Vlahu Bukovcu!
Vaš EF. i Kuća Bukovac

Facebook Event

EPIDAURUS FESTIVAL reOPENS

06. 09. 2017.

 

Video invitation to our Tango-Weekend Opening of the 11th festival

05. 09. 2017.

 

TANGO WEEKEND IN CAVTAT, 08.09. - 09.09.2017

30. 08. 2017.

 

Otvaranje

Friday, 08.09. at 21h Summer stage Cavtat Opening Night of the 11th Epidaurus Festival
Saturday, 09.09. at 20h Dom kulture/Cultural Centre: Workshop for Tango Argentino with an open rehearsal, free for anyone to dance and listen!

ULAZ SLOBODAN - ENTRANCE FREE

Umjetnici/Artists:

Pablo Covacevich, gitara/guitar (Buenos Aires/Argentina)
Luis Caruana, bandoneon (Buenos Aires)
Giovanni Mattaliano , klarinet/clarinet (Sicilia/Italy)
Ivana Marija Vidović, klavir/piano (Dubrovnik/Croatia)
Dance: Rafael Ramirez (Buenos Aires), Nastasia Stupnicki (Vienna/Austria), Marijke Brekelmans & Ronald Drenten (Amsterdam/Holland)

EPIDAURUS FESTIVAL RETURNS!
Sing first, think later!
WELCOME!
Artistic director: Ivana Marija Vidovic

Udruga "Baština" i Epidaurus festival ponovno oživljavju konavoski mrki vez

29. 08. 2017.

 

MrkiVez

Zajedno s udrugom Baština Epidaurus festival ponovno oživljava konavoski mrki vez. Ove smo ga godine odabrali kao light motiv svih naših promiđbenih materijala...

O Katarini Dujaković

Vezilački rad Katarine Dujaković, počasne članice Društva „Baština“ Dubrovnik čine vrijedni radovi dio kolekcije vezenina nastalih u periodu od 1950.-ih godina pa sve do danas. Zajedno sa svojom majkom Marijom Perišić, Katarina Dujaković izradila je brojne vezene predmete koji su se u funkciji suvenira posredstvom Vezilačke udruge u Cavtatu, Crvenoga križa i tadašnje tvrtke Minčeta plasirali na domaće i strano tržište. Zbog svoje izrazito naglašene estetske i tradicijske komponente ovi predmeti primjenjene narodne umjetnosti, često su odabirani kao prestižni ili protokolarni darovi te su našli svoje mjesto u kolekcijama brojnih stranih dužnosnika i uglednih gostiju grada Dubrovnika.
Katarina Dujaković rođena je 12. lipnja 1933. godine. Djetinjstvo male Rine uvelike je obilježio život unutar gradskih zidina gdje je s prozora kuće, na Pujiškoj placi, živo promatrala i upijala živopisno bilo grada. Tu se i po prvi put susrela s kolurima tekstilnih rukotvorina i vezenih radova koji su poput niski šarenih zastavica visjeli ispred trgovina na skalama od Jezuita. Prve vezene radnje tzv. imaparatiće izrađivane na karti s bužetama učila je vesti u vrtiću u dumana na Pilama, a kasnije u zgradi Preparandije. Još od djetinstva, u živoj je uspomeni sačuvala i sjećanje na svoj prvi bursin za užinu kojeg joj je izvezla njezina majka, rodom Cavtajka, vrsna vezilja. Taj bursin zajedno s brojnim drugim radovima sačuvala je u svojoj zbirci kao dragu uspomenu na svoj prvi doticaj s vezom. Pučku školu pohađala je na Buži iza Gospe te je tamo nastavila razvijati svoj dječji interes za vez. Djevojčice njezine dobi u prvom razredu škole učile su vesti ponte od makine, odnosno nizove vertikalnih uboda, gore-dolje, kako bi usvojile tehniku. Iz svoga najranijeg djetinjstva gospođa Dujaković prisjeća se obiteljskih posjeta učiteljici, poznatoj vezilji, Jelki Miš koja je živjela u kući na zidinama. Budući da je njezina majka bila jako dobra prijateljica s Jelkom Miš, malenu Katarinu, Jelka je povremeno učila vezu. U jednom od tih kućnih posjeta podučila ju je i kako će od svile uzlanjem učiniti konopčić s kiticom za vezivanje konavoskih puca pod grlo. Nakon četiri razreda Pučke škole Katarina Dujaković završila je Gimnaziju gdje je položila malu maturu. Nakon Drugog svjetskog rata, kao jedna od rijetkih žena, Katarina Dujaković završila je Pomorsko-ekonomski tehnikum. Izvanredno poznavanje i interes za matematiku i geometriju, koje je primjenjivala i u vezilačkom radu, bili su od iznimne koristi i za taj njezin studij. Intenzivniji vezilački rad Katarina Dujaković započela je sa svojih četranest godina. Tada je, naime, počela pomagati majci pri izradi većih narudžbi vezenih predmeta koje su pristizale iz svih veleposlanstava tadašnje države u svijetu, ponajviše iz Amerike. Značajne količine vezenih predmeta izrađivale su za bečko tržište. Zbog iznimnog interesa i velike produkcije, malena Katarina bila je od neizmjerne pomoći svojoj majci. U teškim i oskudnim vremenima, vezenine su bili jedini prihod obitelji. Uloženi trud i vrijednost bili su veliki. Tako se za jedan vezeni tepih mogao kupiti novi automobil Zastava 750, popularni fićo. Najvrijednije narudžbe bile su one za posebne prigode namijenjene članovima kraljevskih obitelji koje su 1960.-ih godina prošlog stoljeća posjećivale Dubrovnik.
Katarina Dujaković i danas nesebično prenosi svoje znanje i izvanredno umijeće veza u okviru Društva „Baština“ Dubrovnik. Njezina vrata otvorena su uvijek za sve one koji imaju interes i želju naučiti vesti. Posebno je vrijedno znanje i umijeće koje gospođa Dujaković dijeli, a odnosi se na zaboravljenu tehniku konavoskog mrkog veza. Brzina i preciznost kojom izvodi nacrte i skida mustre je uistinu zadivljujuća.
Pored konavoskih redizajniranih motiva s tradicijskog veza u obliku tapita, napica, miljea, ručinčića, u zbirci gđe Katarine nalazimo i tzv. dubrovačke vezove, redizajnirane motive s vezova iz gradske vezilačke prakse, kao i redizajnirane motive vezova iz Hercegovine, sjeverne Dalmacije, Makedonije i Kosova, čiji se uzornici čuvaju u zbirkama Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja kao donacija učiteljice Jelke Miš.
Mrki vez je dobio naziv po osnovnom motivu, rombovi i trokuti koji se izvodio crnom, mrkom svilom. Spada u tehniku veza brojem koji po očuvanim primjercima i crtežima možemo pratiti od 18. stoljeća.
Konavoke su ga vezle kao ukras na prsima i rukavima, osnovnog ruha, duge bijele lanene košulje. Ovaj vez se nosio u svečanim prigodama izrađen nezapredenom domaćom svilom. Svilu su konavoke proizvodile u kućnoj radinosti, uzgajajući ličinke dudovog svilca. Bojale su je prirodnim pigmentima: jasenovim lišćem, rujevinom, broćem i čivitom (indigom). Mrki vez, kao sastavni dio konavoskog ruha nestao je već polovicom 19. stoljeća. Zaslugom učiteljice Jelke Miš, u prvoj polovici 20. stoljeća sačuvan je od zaborava. Rijetke su žene bile vrsne vezilje mrkog veza, jedno od njih je zasigurno i gđa. Katarina Dujaković. Svojim znanjem i umijećem ona stvara jedinstvene primjerke vezenih umjetnina.

Epidaurus festival‘s board meets the editorial staff of the Petit Futé

07. 03. 2017.

 

PetitFute

The mutual promotion has been agreed in order to connect culture and tourism which is the mission of both projects.
Few information about Petit Futé:
- 40 Years old worldwide guidebook publisher from France
- Petit Futé means "Small Smart Traveler"
For more info or to purchuase your own guidebook to any corner of the world visit:
www.petitfute.com

EPIDAURUS na HRT1

26. 09. 2016.

 

10th Epidaurus festival - Vijesti iz kulture HRT 1 - Cavtat, Croatia

Još jedan glazbeni trenutak

25. 09. 2016.

 

Još malo atmosfere 10. Epidaurus festivala, ovaj put sa koncerta "Ave Maria", s našim talijanskim umjetnicima Raffaele Bertolini (klarinet) i Gabriele Pezone (orgulje), koji se održao 12. rujna u prekrasnoj crkvi Gospa od snijega ovdje u Cavtatu.

BUKOVAC toujours

23. 09. 2016.

 

And just before the "grand finale", the last performance of the 10th Epidaurus Festival, here is a bit of the magical atmoshere from the concert of the guitarist Admir Doçi in the Bukovac Museum House on September 22nd! Enjoy!!

Sretan rođendan!

22. 09. 2016.

 

Obavjest

Bukovac Toujours

21. 09. 2016.

 

Obavjest

Epidaurus festival srdačno poziva na koncert 22.09. Bukovac Toujours u rodnoj kući/muzeju slikara Bukovca. Nastupit će albanski gitarist Admir Doci na trinaeststrunskoj gitari, te svečani koncert zatvaranja 10. svoje edicije u Petak, 23.rujna na taraci vile Banac s početkom u 20 sati.
U koncertu pod naslovom Va pensiero nastupit će dva mješovita zbora, slovenski Adoramus uz palicu svog vođe Marjana Grdadolnika, te dubrovački zbor Libertas uz vodstvo Viktora Lenerta. Kao solist uz pratnju zborova nastupit će Marko Mandir, bas iz Mariborskog narodnog kazališta. Dobrodošli!

Spokojna i svečana Ave Maria

21. 09. 2016.

 

Obavjest

Prekrasni koncert dogodio se u sklopu jubilarnog 10. Epidaurus festivala u Cavtatu i to u crkvi Gospe od snijega u Cavtatu (1493.), onoj istoj crkvi koju krase divne orgulje (Rieger, 1909.), krasna dva remek djela: luneta Vlaha Bukovca (Prag, 1909. / poklon autora crkvi) s Gospom koja čuva njegov rodni Cavtat i prekrasni poliptih na pokrajnjem oltaru sv. Mihovila (tempera na dasci Vicka Lovrina Dobričevića, 1409/1410. - jedina sačuvana od prvotnih oltarnih slika).
U ovogodišnjem koncertu Ave Marija kojeg svake godine upriliči Epidaurus festival 12.rujna u ovoj crkvi nastupili su vrlo uspješno uz ovacije i dodatke vrsni orguljaš i dirigent Gabriele Pezone i klarinetist Raffaele Bertolini iz Italije.
Da bi dobili uvid u atmosferu, posjetite foto galeriju ovdje.

RIBAR PALUNKO VEČERAAS U CAVTATU

20. 09. 2016.

 

Obavjest

RIBAR PALUNKO i NJEGOVA ŽENA
Sjajna bajkaonica-priča Ivane Brlić Mažuranić u izvedbi Kazališnog studija Nerme Kreso Kavain i Darko Kavain, na cavtatskom vaterpolskom plivalištu.....Vamos, svi u Cavtat!!

EPIDAURUS FESTIVAL OBAVIJEST

17. 09. 2016.

 

Obavjest

Večerašnji koncert 17.09. se odgađa zbog vremenskih neprilika. Koncert istih umjetnika bit će sutra 18.09. u Domu kulture u Cavtatu s početkom u 20:30.
Dobrodošli!

Tonight's concert will be postponed due to bad weather. The same artists will perform tomorrow at the Cultural centre in Cavtat at 8:30 PM.
Welcome!

Tickling all the senses

14. 09. 2016.

 

Opening

It was a night to tickle both the visual and hearing senses, with the opening of the exhibition of Luce Đuraš followed with the pianno recital in our "Young Talents" series - this year with pianist Nicolasa Bourdonclea. And here are some photos from it all! Enjoy!

A bit of magical atmosphere

13. 09. 2016.

 

Here are a few video clips, showing just a bit of the spectacular and magical atmoshere from the opening night of the 10th Epidaurus Festival! Enjoy!!

The first photo album is here!

10. 09. 2016.

 

Opening

And while we are preparing a few video clips, the photos from the opening night are here! Be sure to check out the gallery!

SENZACIJA U CAVTATU
Otvoren X. Epidaurus festival

09. 09. 2016.

 

Opening

Sinoć je i vrijeme plesalo i ne dopustilo ni kapi kiše kako bi se pod prekrasnim rujanskim cavtatskim nebom otvorio deseti Epidaurus festival. Senzacionalni nastup vrhunske svjetske dive jazza, Šveđanke Gunhild Carling, multisolistice, odlične pjevačice i plesačice prepune šarma i spontane karme, oduševio je brojnu publiku koja se od početka stidjela, ali pri kraju razuzdala sebe uz ples, ritam, fantastičnu svirku i pjev, te zapjevala i zaplesala skupa s izvođačima. Redale su se pjesme svima poznate, ali i djela napisana pod perom same autorice Gunhild Carling koja je briljirala na trombonu, trublji, blok flauti, usnoj harmonici, prekrasnom jazz/swing pjevu te pokazavši i plesačku vještinu. Carling vlada scenom totalno, svaki pokret je spontan, nenametljiv - zapravo istinska strast prema onome što radi, a to radi velemajstorski. Dubrovnik Swing Selection band okupio je odlične hrvatske glazbenike i profesionalce u svom poslu. Oni su uz ograničen broj probi s gđom Carling uistinu bili pravi partner svjetskoj divi iz svijeta hot jazza i odlično parirali sa zvijezdom večeri otvorenja.
Slijede nam događanja klasičnog sadržaja otvorenje izložbe slika suradnice sLuce Đuraš, potom glasovirski recital Nicolasa Bourdonclea iz Francuske, a zatim koncert Ave Marija uz talijanskog klarinetistu Raffaele Bertolinija i Gabriele Pezonija na orguljama.
I nek vam Cavtat i sve njegove ljepote, pogotovo kad nudi posebnu kulturnu ponudu, ne bude predaleko... Dobro nam došli! EF.

Artists of the 10th Epidaurus Festival

08. 08. 2016.

 

Vrtlar d.o.o. - 10 years with us!

08. 08. 2016.

 

Vrtlar

"Vrtlar" - decorating our stages with flowers and beautiful plants for 10 years! Visit their magic!

The program of the 10th Epidaursu Fetival

03. 08. 2016.

 

Program

And the long expected final progarm of the 10th Epidaurus Festival is here! You can check it out here, and of course don't forget to save your dates!

The first press announcement...

02. 08. 2016.

 

GlasGrada

The first article in "GlasGrada" announcing the begining of the Epidaurus Festival is out! Read it here (in croatian only!)

The begining is close!

30. 08. 2016.

 

Gunhild

Gunhild Carling is a Swedish jazz/swing musician and multi-instrumentalist. Carling became known for her 20 July 2010 performance at Allsång på Skansen.The same year she became an expert commentator for Dansbandskampen at SVT. Carling competed as a celebrity dancer in Let s Dance 2014 on TV4 placing third. Among all her worldwide travelings we have an honour to welcome her for the first time in Croatia, at the 10th Epidaurus festival on Sept 9th 2016 at 9PM. Summer stage, Cavtat. Don t miss!! Awesome virtuosity to open the 10th Epidaurus!

A Decade of Arts in Cavtat

29. 08. 2016.

 

10Years

Epidaurus Jubilee - 10 years of concerts, exhibitions, dance, performance, theatre, films, emotions, joys and much more...

Newly gained support

28.08.2016.

 

VidiKonavle

It still can happen that someone simpa "knocks" at your internet door and says: We have published about you, about the Epidaurus Festival on our site and we hope that you look forward to it and that you might like to follow our official website! We are a young team, we have just started and we would like to do something special, tourist guides of this splendid area..."
Such team immediately stands out with confidence and Epidaurus Festival is particularly happy to welcome this new collaboration with creative enthusiasts who are welcome in the ten-years story of our festival .... good luck VidiWorld!

In preparations...

01.07.2016.

 

HotelCroatia

With continuous support of the Hotel Croatia Cavtat.