Jedan klavir – četiri ruke

 
Emanuele Lo Porto i Debora Chiantella na Epidaurus festivalu


U Domu kulture u Cavtatu, u okviru Epidaurus festivala, 7. srpnja nastupio je ugledni talijanski glasovirski duo Emanuele Lo Porto i Debora Chiantella. Potaknuti različitim mogućnostima svijeta glazbe, ovaj glasovirski duo djeluje već dugi niz godina svirajući na raznim koncertima diljem Italije i inozemstvu. Njihova znatiželja isprepletena s njihovom strasti zapravo ih pokreće na istraživanje svih mogućih oblika širenja glazbe, no uvijek ostaju vjerni umjetničkom idealu. To nije samo stvar estetike, nego i važan trenutak velike izražajne snage. Kao pijanisti održali su koncerte u Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i SAD-u. Sudjelovali su na solističkim recitalima i koncertima kao solisti uz orkestar i na koncertima komorne glazbe zajedno s drugim istaknutim glazbenicima na međunarodnoj sceni, uključujući Cristiana Rossija, Martina Hornsteina, Victoriju Schneider Malipiero, Monicu Colonnu. Surađuju s kazalištem i redateljem Francescom Michelijem te muzikologom Lorenzom Arrugom. Svoje glazbene studije započeli su u gradu Como u kojem žive, a usavršavali se s glazbenicima kao što su Aldo Ciccolini, Alain Planes, Anita Porrini, Daniele Alberti. Uvijek su neumorni u radu i promicanju komorne glazbe i u nastanku različitih umjetničkih kombinacija (s puhačkim instrumentima, pjevačima i kao klavirski duo). Od rujna 2009. sviraju u duetu s ciljem istraživanja repertoara za glasovir četveroručno i dva klavira, pri tom naglašavajući dijalektički aspekt produbljivanja vlastite intime. Tijekom posljednje dvije godine obučavaju se na Konzervatoriju u Beču s Altenberg triom i na tečajevima Akademije Firenci Pier Narciso Masi. Sudjeluju na nekoliko velikih natjecanja i uvijek se svrstavaju među dobitnike nagrada.

Pišu glazbu za kazališne predstave usmjerene na svijet djetinjstva u suradnji s glumcem Claudiom Milanijem. Od 2008. Organizatori su ljetnih tečajeva u lombardijskim gradovima Porlezza i Dongo na jezerima Lugano i Como, 60ak km sjeverno od Milana pod imenom Summer Music Masterclass. Od 2011. surađuju s Međunarodnom pijanističkom udrugom u Švicarskoj koju provodi William Grant Nabor.

Po njihovu mišljenju, ovakav način rada predstavlja dobre temelje za promicanje umjetnosti i glazbe u razdoblju teške krize poput ove sadašnje. Tijekom više od deset godina posvetili su se poučavanju sviranja klavira djece različitih dobnih skupina, čime žele ukazati na klavir kao moćno sredstvo za izražavanje sebe i stvarnosti u kojoj živimo.

Koncert održan 7.07.2013. u Domu kulture u Cavtatu sa zanimljivim nazivom Jedan klavir – četiri ruke unio nas je u prelijepo ljetno večer gdje nam je odmah na početku bilo jasno da se radi o vrsnom talijanskom glasovirskom paru. Njihov vješto odabrani program obećavao je da ćemo uživati u dražesnoj glazbi u ove vruće dane. Šesnaest valcera Johannesa Brahmsa op.39 uvelo nas je u poslasticu njemačko-mađarskog melosa i ritma. Istaknute gradacije u dinamici bile su sveobuhvatne i izražajne. Vječni Ástor Piazzolla sa svoja Četiri godišnja doba (Estaciones Porteñas) odzvonio je u punoj „Buenosairevskoj“ maniri prepunoj decidiranog ritma, nostalgije, neodovljiva pjeva, melankoničnosti i plesnih koraka. Šest Morceauxa Sergeja Rahmanjinova op.11 za klavir četveroručno bili su slavenski protkani sa svojim temama i bojama što se kontrastno nadovezalo na prethodne opuse Brahmsa i Piazzolle. Dvojac Chiantella i Lo Porto počastili su prisutne zahvalivši na gromoglasnom pljesku, te zahvalili s kontemplativnim Bachovim koralom u četveroručnoj transkripciji mađarskog suvremenog skladatelja Györgyja Kurtága.

Sastavile: Maja Milošević u suradnji s Franicom Vidović Krampus
PRESS URED EPIDAURUS FESTIVALA
Fotografija: Hrvoje Đurković i Miho Skvrce


Foto Galerija