Sedmi Epidaurus festival otvara svoja vrata...

 NOCHE FLAMENCA OTVARA 7. EPIDAURUS FESTIVAL
Otplešimo zajedno u Europu!

7. Epidaurus festival održat će se od 1. do 9. srpnja 2013., a svoj će niz koncerata, kao i svake godine, osvježiti s puno novosti.
Najjužnija općina Lijepe Naše otplesat će u Europu baš 1. srpnja u 21 h na veličanstvenoj taraci Vile Banac u Cavtatu kad će se, uz ansambl čarobnih flamenco plesačica, svečano otvoriti i sedmo izdanje omiljenog cavtatskog festivala. Flamenco je španjolski glazbeni žanr koji karakterizira snažan, ritmički ton (toque), popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante) izvođenom strastvenim stilom plesanja koji karakteriziraju snažna i vrlo graciozna izvedba uz česti složeni rad ruku i nogu (baile). Ima vrlo karakterističnu uzlaznu frigijsku ljestvicu koju je rijetko koji žanr sačuvao. Značajni je dio identiteta mnogih društvenih skupina, osobito španjolskih Roma (Gitanos) koji su odigrali ključnu ulogu u njegovu razvoju. Zbog toga se često naziva i „ciganskom umjetnošću”, a od 2010. upisan je na Uneskov popis svjetske kulturne nematerijalne baštine.
Skupina koja će otvoriti ovogodišnji Epidaurus festival «Alma Gitana» spada među najbolje ansamble flamenco plesa, a prate ih ovacije i odlične kritike diljem svijeta. Uvijek postižu silnu povezanost s publikom koja najčešće reagira vrlo emotivno. Noche flamenca pravi je plesni spektakl s ukupno šest izvanrednih plesačica. Odjevene u tipične raskošne, španjolske haljine uz zvukove bubnjeva i udaraljki, umjetnice izvode tradicionalne plesove flamenca uz poznate, neodoljive pjesme (alegrias, sevillanas, tango...) s odlomcima raznih karaktera i emotivnih stanja duše (bulerias, solea ...), a sve je protkano najpoznatijim pjesmama i rumbama svima poznatih Gipsy Kingsa. Predstava je obogaćena živopisnom koreografijom, a od početka do kraja publiku potiče sa snažnom ritmičkom neodoljivošću i budi interes javnosti zahvaljujući izmjeni glazbe i prekrasnih kostima. Izvedba Noche Flamenca idealni je izlet u španjolsku i Gipsy kulturu...
Dobrodošli na ovu svečanost prepunu emocija; tuge, straha, radosti, do prave sreće, a sve uz iskrenu jednostavnost pokreta, ritma i ljepote. Otplešimo zajedno u Europu! Epidaurus est Europam!
Sve informacije o festivalu pratite na službenim stranicama: www.epidaurus-festival.hr – www.epidaurusfestival.com
ili Facebook profilu festivala. Vidimo se i ove godine u Cavtatu!