PROGRAM XIII. EPIDAURUS FESTIVALA U CAVTATU

 

XIII Epidaurus Festival
Foto: Hrvoje Đurković za Epidaurus festival

Umjetnost je najljepša dobrodošlica...
našoj trinaestoj ediciji cavtatskog Epidaurus festivala koji će i ove godine okupit umjetnike iz mnogobrojnih svjetskih krajeva, od devetogodišnjakinje do nešto starijih glumaca, predavača, glazbenika nadasve klasičnog profila uz podršku naših vjernih sponzora kojima svima ponaosob od srca zahvaljujemo do publike koja će nas pohodit.

U suradnji s inozemnim festivalima bila mi je želja putem umjetnosti spajati zemlje i kulture i to: Hrvatsku, Italiju, Španjolsku, Nizozemsku, Bjelorusiju, Albaniju. Jer umjetnost nije samo ono što sami vidimo već ono što pomognemo drugima da osvjeste u sebi. Ona je sjena božanstvenoga u čovjeku i sretna sam da imamo čast ispunjati predivnu misiju spajanja.
Epidaurus će i ove godine na svom putovanju obilježit godišnjice velikana. Na samom svečanom otvorenju odat ćemo počast Clari Schumann s predstavom uz živu glazbu i našu glumicu Kseniju Prohasku uz klavirsku pratnju Iryne Smirnove. Clara Schumann zasigurno i dalje ostaje najpoznatija europska skladateljica, a ove godine slavimo njen 200.rođendan 1819. – 2019. Pravi pionir u mnogo čemu, bila je od malena čudo od djeteta, Clara Wieck a poslije udata za Roberta Schumanna, bila je već u trinaestoj godini jedina pijanistica koja je tada mogla svirati napamet! Clara je bila pravi primjer ženske profinjenosti i nesalomljive snage, velike hrabrosti, znanja, talenta, genijalnosti, šarma: divna majka, brižna supruga a nadasve istinska umjetnica.
Večer talijanskih romanci i opernih arija posvećena je našem godišnjem prisjećanju na velikog cavtatskog tenora Tina Pattieru uz Paola Scibiliju na klaviru i baritona Antonija Sarnelli de Sylve a kao uvod u večer belcanta otvorit ćemo i izložbu radova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.
U večeri upoznajmo Wagnera imat ćemo priliku čuti pijanistički duo Eduarda Brunija i bjeloruske pijanistice Volhe Karmyzave s obradama Wagnerovih djela samog pijaniste i skladatelja Brunija.
U ovogodišnjoj sekciji Mladi talenti Epidaurus dovodi pravo čudo od djeteta iz Španjolske. U rodnoj kući Vlaha Bukovca, u muzeju Kuća Bukovac s kojom je u suradnji Epidaurus festival i započeo „Koncerte u Kući Bukovac“ već 2012.godine nastupit će Norah Wanton i predstavit se u ulozi pijanistice, gitaristice i pjevačice. Već višestruko nagrađivana na međunarodnim natjecanjima u svega devet godina vjerujem da će nas uvjerit da su prava čuda moguća i da se talent rađa a ne postaje. U večeri čarolije violine nastupit će dvojac iz Albanije Miron Peku i Fjorda Veizaj dok će se na trublji uz glasovirsku pratnju predstavit Luigi Santo i Daniela Gentile iz Italije. Koncert Na sceni a u suradnji s festivalom opere iz Apulije nastupit će trio InScena (Na sceni) kojeg čine sopranistica Valentina de Pasquale, pijanistica Annamaria Fortunato i klarinetist Ferdinando Redavid.
Veliki Rembrandt u Kući Bukovac bit će prava poslastica za ljubitelje umjetnosti. Povodom 350.godina smrti najvećeg nizozemskog slikara održat će prigodno predavanje povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama, a potom nastupit Pijanistički duo Fantazija sačinjen od pijanistica Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić u glazbenome dijelu iste večeri.
Sama završnica u gala ruhu pripala je pravoj simbiozi mediteranskih kultura koje će spojit cavtatski i glazbeni zagrljaj u krasnim rujanskim večerima. Prve dane jeseni pozdravit će Camerata Epidaurus koja je već duži niz godina projekt mog srca u želji da spaja, nadopunjuje, educira, prožima, oplemenjuje i rekla bih, amalgamira umjetnike i okuplja ih jednom godišnje u Cavtatu gdje će skupa ispratit ljeto i svojom zajedničkom kreacijom prizvati novu nadajmo se, još bolju ediciju voljenog cavtatskog festivala Epidaurus. Uz Dubrovčanina sa španjolskom adresom već mnoštvo godina, kontrabasistu Frana Kakarigija, talijanskog klarinetistu Ferdinanda Redavida, hrvatsku pijanisticu iz Dubrovnika Ivanu Mariju Vidović bit će na zalasku ovogodišnje edicije i ansambl Croazzolla Concertante.
S iznimnim Vas zadovoljstvom pozivam na 13.izdanje Epidaurus festivala. Neka nam duše uvijek budu otvorene spram umjetnosti, spremne primati nova, ekstatična iskustva.

Ivana Marija Vidović, pijanistica
Umjetnička direktorica Epidaurus festivala

----- Ef. Press, 01.09.2019.