Umjetnici Epidaurus festivala 2009.

 

Abou, Azar
Azar Abou, rođen je 1976. u Tel Avivu, Izrael. Studirao je udaraljke na Konzervatoriju u Tel Avivu. Svira razne udaraljkaške instrumente, poglavito doboš, orijentalne udaraljke, kajon i druge.

Članom je mnogih izraelskih grupa među kojima se ističe Zuhur Yaffa za tradicionalnu arapsku glazbu, Ansambl pri Hebrejskom kazalištu, Trio Pushkin, Zaman II salam gdje izvodi etno-jazz žanr.


Anđeli/Amorette, dječji zbor
Iako su novi dubrovački zbor, glas Amoretta nije nepoznat profinjenom glazbenom uhu i publici. Amorette su, naime, odrasli "Anđeli". Izrasle su iz istoimenog zbora Umjetničke škole Luka Sorkočević i još uvijek ih krase anđeoski glasovi koje "brusi" i do perfekcije u izvedbi dovodi njihova profesorica Maja Marušić.

Antonio de Angelis, kvartet
Antonio de Angelis rođen je u Chietiju 1962.Studirao je glazbu u Firenzikod Lucije Passaglie, a zatim Akademiju za Jazz u Aquilli. Bavi se komponiranjem, stručnjak je u obradama glazbenih djela, transkripcija klasične glazbe, jazza i popularnog žanra. Utemeljitelj je Intro Big Banda s kojim je snimio nosač zvuka „Photos“ sa triom „Tono“. Sklada glazbu za male grupe, kao i orkestar za festivale koji se povremeno publiciraju u Rimu. Surađuje sa svjetski poznatim glazbenicima Persichilli, Guiot, Sello, Oliva Fromanger, Pahud. Njegove skladbe se često izvode na vodećim svjetskim festivalima: Japanu, Americi, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj.


Biondić, Gorana
Gorana Biondić rođena je 1984. godine u Slavonskom Brodu. Diplomantica je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi S. Bujanović - Stanislav, te jedne od najtalentiranijih predstavnica svoje generacije.Tijekom školovanja osvojila je niz nagrada, a svoje solističke nastupe ostvarila je u zemlji i inozemstvu. Usavršavala se kod L. Spitzera i T. Hampsona.
Debitirala je u Operi HNK Rijeka kao Despina u Mozartovoj operi "Cosi fan tutte", nastupila u splitskoj Operi s ulogom Musette u "La Boheme", te kao Gretel u Humperdinckovoj operi "Hänsel und Gretel" u Dječjem kazalištu Dubrava u koprodukciji s Udrugom Mala opera.

Bužleta, Damir
Damir Bužleta rođen je 1958. u Puli. Rano se posvećuje učenju glazbe poglavito sviranju harmonike. Tijekom školovanja sudjeluje na natjecanjima i festivalima u domovini i inozemstvu, te osvaja priznanja. Okušava se rano i u skladanju pa se 1978. izvodi i njegova prva skladba „Skice“. Skladanje je učio kod poznatog Hrvatskog skladatelja Zlatića. Bužleta se okušao i na dirigentskom području na kojem je bio zapažen.
Njegov skladateljski rad je brojan i uspješan. Napisao je veliki dijapazon djela za harmoniku i orkestar harmonika. Bavi se pedagoškim radom te je voditelj ljetnih škola za harmoniku.

Ciarla, Luca
Luca Ciarla, violinist, pijanist i skladatelj te jedan od veoma originalnih umjetnika svoje generacije. Ciarlina glazba proizlazi iz suvremenog jazza ali počiva i na bojama etno i klasične glazbe davajući joj očaravajuće zvukove. Nastupao je u Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Maleziji, Hong Kongu, Meksiku, Engleskoj, Francuskoj, Albaniji, Škotskoj, Sloveniji, SAD i posvuda u Italiji.


De Prosperis, Marco
Marco de Prosperis studirao glasovir, skladanje i dirigiranje u Austriji gdje je i diplomirao s visokim rezultatima kod profesora Turnovskog. Postigao je Nagradu Austrijske vlade 1992.
1990. -1998. angažiran je kao dirigent operne kuće u Grazu gdje je uglavnom dirigirao Talijanski operni repertoar: Aida, Rigoletto, La Traviata, Tosca i dr. U isto vrijeme ravano je I Praškim simfoničarima, Orkestrom u Varšavi, Drezdenu, Münchenu, Saarbrücken, Szegedu, Latviji, Bratislavi i Barceloni.

Delgado, Virginia
Virginia Delgado - plesačica, rođena je u Madridu. Kao dvanaestogodišnjakinja počela je učiti balet a sa sedamnaest potpuno se predaje Flamencu. Gradila je svoje znanje plesa na klasičnom baletu i na boleru. U osamnaestoj godini počinje njena suradnja s triom Triana Flamenco s kojim se pojavljuje na natjecanju pleas i koreografije u Albénizovom teatru u Madridu.

Denhoff, Michael
Michael Denhoff, skladatelj, violončelist i pedagog. Rođen u Ahausu, Westphaliji, godine 1955. Prvi put se pojavljuje na scenu u svojoj desetoj godini života, a slijede i mnogobrojne nagrade i snažan utjecaj Güntera Bialasa.
Od 1973, studira čelo u klasi prof. Siegfried Palm i Erling Blöndal-Bengtsson, kompoziciju kod Jürg Baura, Hans Werner Henzeja, te komorno glazbu (kao član Denhoff-Piano Trio) s eminentnim i poznatim Amadeus kvartetom. Od 1976. do 1980. godine dobija stipendiju za nastavljanje studija u Rimu. Denhoff je podučavao glazbenu teoriju pri Univerzitetu u Mainzu od 1984.–85.

Dubrovački simfonijski orkestar
Dubrovački simfonijski orkestar djeluje od godine 1925., najprije kao Dubrovačka filharmonija, zatim kao Gradski orkestar, a potom – do godine 1992. – kao Festivalski orkestar. Orkestar tvore akademski glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a neki se potom usavršavali u Moskvi, Petrogradu i Parizu. Iza Orkestra su brojni nastupi u Hrvatskoj i u inozemstvu, u mnogim europskim zemljama te u SAD-u.

Frka, Alberto
Glazbeno školovanje započinje u Glazbenoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku, najprije s prof.Radojkom Jordanović, a od druge godine pa do mature srednje škole pohađa klasu prof. Vesne Miletić-Corona. Prvi solistički nastup s orkestrom imao je s devet (Bachov f-mol koncert), a recital s jedanaest godina, a brojne nagrade i nastupi svjedoče o posebnom i iznimnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije. Nakon diplome na medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990., odlazi u Pariz gdje diplomira klavir 1993. najprije na Scholi Cantorum, potom 1995.na Ecole normale de musique de Paris u klasi prof.Monique Mercier, te dobiva mjesto asistenta i korepetitora na potonjoj akademiji.


Gasperini, Silvia
Silvia Gasperini, glasovir. Diplomirala glasovir i čembalo s najboljim rezultatima. Usavršavala se dodatno kod M°Fedi za čembalo i M° delle Vigne za glasovir. U svom svestranom glazbenom repertoaru koji obuhvaća od 16. stoljeća do 20. Silvia surađuje s Festivalom Puccini Torre del Lago redovito i biva nagrađena fondacijom Festivala Puccini.

Juras, Goran
Goran Juras rođen je u Dubrovniku gdje završava osnovnu glazbenu naobrazbu.

2002. pobjednik je hrvatskog državnog natjecanja. Školovanje nastavlja na Zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje diplomira 2007. Nakon završetka studija surađiva s raznim orkestrima i komornim ansamblima.

Jurić, Goran
Bas Goran Jurić rođen je 1983. u Karlovcu. Solo pjevanje (klasa Radmile Bocek) i flautu učio je u Glazbenoj školi Karlovac, a maturirao je solo pjevanje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (klasa Bojana Pogrmilovića). Student je druge godine pjevanja pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Vlatke Oršanić te apsolvent fonetike i talijanskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Usavršavao se kod uglednih pjevačkih pedagoga kao što su Gerhard Zeller, Snježana Bujanović-Stanislav, Ank Reinders, Marvin Keenze, Norma Enns, Giorgio Surian i Joachim Seipp te Penelope Bitzas i Emily Romney u Sjedinjenim Američkim Državama.


Kahriman, Đana
Đana Kahriman rođena je 16. prosinca 1989. godine u Dubrovniku. Sa sedam godina započela je učenje violine u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof. Ivanke Kalanj. Sada je studentica Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokova. Sa osam godina prvi put je nastupala uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Redovito sudjeluje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu i osvaja prve nagrade: Državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa (1998., 2000., 2002., 2004. god.), Međunarodno natjecanje "Etide i skale" u Zagrebu (1998., 1999., 2003. god.), Međunarodno natjecanje "Verdi note" u Rimu (2001. god.).

Kalinovas, Andrejus
Andrejus Kalinovas, tenor. Rođen u Kavarskasu u Litvi. 1995. studira u Rokiškisu u Litvi gdje je diplomirao orgulje. 2000. se upisuje na studij Teatra i glazbe pri Akademiji u Litvi i radi s profesorom Eduardas Kaniava. Tu postiže diplomu iz pjevanja. 2006. upisuje studije u Grazu, na Univerzitetu za Umjetnost i glazbu, a pri tome pjeva u Operi i teatru u Grazu.
Njegovo usavršavanje nadzire profesor Kristijan Pöppelreiter i Wolfgang Schmid. Dobitnik je internacionalnih nagrada kao što je ona poznata u Minsku (Rusija) zvana L.Alexandrovskaya, a zatim 2005. nagradu u Vilniusu za interpretaciju baroknih arija na internacionalnom komornom natjecanju.

Kocelj, Vedran
Vedran Kocelj, trubljač, rođen je 1977. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je trublju na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji u razredu Stanka Arnolda, a usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallecea, Boa Nilsona i Eda Carrola.

Na Natjecanju mladih glazbenika u Sloveniji godine 1999. osvojio je prvu nagradu, a na Međunarodnome natjecanju u Toulonu (2000.) i Međunarodnome natjecanju Maurice André (2006.) plasirao se je u polufinale. Iste je godine s Omladinskim orkestrom Gustav Mahler na europskoj turneji od dvanaest koncerata nastupao pod dirigentskim vodstvom Pierrea Bouleza.

Kvrgić, Pero
Pero Kvrgić jedan je od najvećih hrvatskih glumaca, čije su kreacije obilježile čitavu jednu kazališnu epohu. Od svojih početaka 1948. godine do danas igrao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima i kazališnim grupama te nastupao na najpoznatijim kazališnim festivalima (ZDK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, brijunski Teatar Ulysis, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto itd). Odigrao je više od 180 različitih uloga: Pomet, Dundo Maroje, Harpagon, Sganarelle, Pathelin, Nemoćnik, Lear (Bondov), On Stilske vježbe, Mochinpott, Janez, Kir Janja itd. Igrao je u desetak filmova, nekoliko TV drama i u brojnim radiodramama.


Maras, Marin
Marin Maras rođen je 1990.g. u Dubrovniku, gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje. U dobi od 15 godina upisuje se kao student na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje studira u klasi prof. Leonida Sorokowa.Od najranije dobi osvaja nagrade na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima, (Regionalna i Državna natjecanja, Europsko natjecanje A. i V. Marcosig (Gorizia, Italija), Međunarodno natjecanje "Verdi note" (Rim, Italija), Međunarodno natjecanje "Rudolf Matz", Međunarodno natjecanje "Etide i skale", Međunarodni gudački festival u Moskvi (Rusija), Natjecanje Euroregije Zagreb-Udine-Graz "Amici della musica".


Margitić, Lela
Lela Margitić Rođena 28.7.1941. god. u Krasici kraj Sušaka.

Nakon mature upisuje studij glume na Zagrebačkoj ADU. U radnom odnosu u kazalištu Komedija, s pauzom od dvije godine.

Igrala je mnogim glazbenim projektima (mjuziklima), a zadnjih 10 godina intenzivno se bavi šansonom surađujući sa šansonjerkom Ladom Kos.

Meozzi, Anna
Anna Meozzi, sopran. Diplomirala je pjevanje 2000. na Konzervatoriju Puccini u La Spezii u klasi M. Casula. 2002. izabrana je na Festivalu Puccini za usavršavanje pjevača na Festivalu Puccini. Interpretirala je ulogu Offenbacha – "Lijepa jelena" i s njome gostovala u Pisi, Lucca, Livornu. 2003. – 2004. postiže velike uspjehe s Turandot i Madame Buterfly pod vodstvom Placida Dominga. 2005. dobiva uloge u Rigolettu, Falstaffu, Don Giovanniju.

Mičić, Edo
Dirigent Edo Mičić rođen je u Zadru gdje je završio srednju glazbenu školu. Na Muzičkoj akademiju u Zagrebu studirao je na odjelu za glazbenu teoriju i pedagogiju. Za vrijeme studija vodi nekoliko amaterskih zborova u Zagrebu.
U Grazu je studirao orkestralno dirigiranje u klasi Milana Horvata i Martina Turnowskog, na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti. Sudjelovao je na majstorskim tečajevima u Weimaru (klasaHeinz Roegner) i Beču (klasa Bruno Weil).

Milić, Nataša
Nataša Milić rođena je u Zagrebu. U petoj godini života dobiva prvu klavirsku poduku od bake.Školovanje nastavlja u klasi prof. Marije Gvozdić-Horvat, kod koje završava osnovnu i srednju glazbenu školu, te studij i magisterij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dobitnica je nagrade za najbolju izvedbu djela domaćeg autora na Tribini "Darko Lukić" (Zagreb, 1988.)


Oberto, Fulvio
Fulvio Oberto, tenor. Diplomirao glazbu na Konzervatoriju u Torinu. Pobjednik je mnogih natjecanja, a 1999. dobio je prestižnu nagradu za mlade pjevače u Spolettu. Debitira s Puccinijevom Toscom te Bizetovom Carmen.
Pobjednik je Internacionalnog natjecanja opere u Tirani. U Milanskoj Skali sudjeluje Torrobinoj Luisi Fernardo skupa s Placidom Domingom. S Bizetovom Carmer gostuje u Poljskoj, Amsterdamu i Japanu.


Partenope, kvartet
Vokalni ansambl uz pratnju klavira
Irma Irene Tortora – sopran
Elena Sabatino – mezzosopran
Antonio Sarnelli de Sylva – bariton
Paolo Scibilia – glasovir
Prestavljaju: Talijanske romanse, Operne arije i klasične napolitanske pjesme


Pervan, Ivo
Ivo Pervan (1947.) Split, ekonomist po struci, ljubav prema fotografiji otkriva već u gimnaziji, a profesionalno joj se posvećuje od 1980. godine.
Autor je 22 autorske, te koautor u šezdesetak fotomonografskih izdanja, a svojim je radom posebno vezan uz promidžbu hrvatskog turizma, pa je tako hrvatska država osvojila petnaestak prvih svjetskih nagrada za turističke plakate s njegovim motivima.

Previšić, Tomislav
Tomislav Previšić se rodio 13. svibnja 1987. godine u Dubrovniku. Sa sedam godina upisao je glazbenu školu "Luka Sokorčević" – područni odjel u Cavtatu, gdje inače živi. Još ma početku školovanja pokazuje svoju muzikalnost i ljubav prema klaviru. Nakon četiri godine u područnom odjelu nastavlja školovanje u Dubrovniku, a kasnije upisuje i srednju glazbenu u istoj školi. Tijekom desetogodišnjeg školovanja je u klasi profesora Antuna Vidaka.

Sello, Luisa
Luisa Sello je okončala svoj studij flaute s profesorom R. Guiot. koji je izjavio kako je Sello vrlo muzikalna umjetnica s izvrsnim zvukom. Koncertnu karijeru je gradila na brojnim internacionalnim koncertima, učestvovala je s orketrom Milanske skale pod palicom Riccarda Muttija, te u Salzburgu s komornim orkestrom I Virtuosi Italiani (Talijanskim virtozima) pokazivajući stalni interes za suvremenu glazbu. Radila je i sa skladateljima F. Donatoni, P. Ramovš, J. A. Riedl, S. Sciarrino.


Skaramuca, Ante
Ante Skaramuca je redovni profesor u Umjetničkoj školi „Luka Sorkočević“ u Dubrovniku. Nastupa kao solist i član Dubrovačkog gitarskog dua i Dubrovačkog gitarskog tria s kolegama Franom Matušićem i Marojem Brčićem.

Održavaju mnogobrojne koncerte u Europi: Francuskoj, Italiji, Latviji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji, Španjolskoj te SAD.


Thompson Corley, Maria
Maria Thompson Corley je kanadska pijanistica rođena na Jamajci. Kao pijanistica nastupila je prvi put u osmoj godini. Pojavljuje se u Radio programima, TV, te mnogim pozornicama širom Kanade i USA, Caribima, Otočje Bermuda i Europi. Zapažen je posebice njen koncert na Lisztovoj Akademiji u Budimpešti te u Carnagie hall-u. Surađuje s brojnim umetnicima kao što su sopranistica Baskerville, klarinetistom Campbell, s raznim simfonijskim orkestrima pod palicom Gunther Schuller, Lancastrskim simfonijskim orkestrom pod palicom Gunzenhausera, te komornim orkestrom uz palicom B. Norcrossa.

Vaupotić, Miran
Miran Vaupotić rođen je 1982. u Zagrebu. Studirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković i Filozofskom fakultetu u Puli gdje diplomira 2005. Od 2004. djeluje kao profesor harmonike na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. Među njegovim profesorima bili su Marjan Krajna, Volodimir Balyk i Denis Modrušan. Majstorski tečajevi Aleksandra Skljarova također su tijekom godina imali važnu ulogu u njegovom umjetničkom razvoju. Dva puta je pobjednik Državnih harmonikaških natjecanja, te laureat Međunarodnog Susreta Harmonikaša u Puli i nagrade svjetskog natjecanja harmonikaša 2003 Confédération Mondiale de L'Accordéon - CMA - Trophée Mondial de l'Accordéon u Italiji.
Miran vodi aktivnu glazbenu karijeru.

Vidović, Ivana Marija
Rođena u Dubrovniku. Uz majku profesoricu glazbe i brata s mnogostranim glazbenim darom susreće se sa svijetom glazbe i prije no što je naučila hodati. Primarni jezik Ivanina djetinjstva bila je glazba. Klavir je počela učiti u najranijoj dobi (s četiri godine) u svom rodnom gradu u klasi L. Cobenz i V. Miletić gdje i maturira u ratnom Dubrovniku 1992. No, prije završenog srednjeg školovanja primljena je na Akademiju za glazbu u Ljubljani. U klasi Tatjane Ognjanovič diplomira s najboljim uspjehom 2002.

Vidović, Viktor
Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 superiorno osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije, nadmašujući i iznadgeneracijsku konkurenciju. S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu ''Villa Lobos'' te ''Patek Philippe'' nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju.


Vit, Petr
Petr Vit studirao je gitaru u Brnu, Pragu i Beču. Njegovi učitelji bili su M. Mysliveček, Š. Rak, K. Raggossnig i R. Aussel. 1993. godine dobiva stipendiju Španjolskog ministarstva za vanjske poslove te studira flamenco gitaru u Španjolskoj i povijest flamenco glazbe u Andaluziji, gdje kasnije pronalazi svoj drugi dom.

Od 1998. do 2006. djeluje kao profesor u Cartageni (Kolumbija) na Umjetničkoj školi te pri eksperimentalnoj školi u Granadi. Osim koncertiranja i pedagoškog rada, Vit komponira djela za gitaru, komornu glazbu i kazalište.


Vítová, Veronica
Veronica Vítová, osmogiodišnja plesačica osjetila je ritam Flamenca skoro od svog rođenja. Zapravo počela je plesati kao trogodišnja curica u Granadi u Španjolskoj s Amelijom Dominguez i Carmen Alvarez.
Od svoje šeste godine obitelj seli u Češku. Veronica tamo oduševljava publiku s plesom. Učestvovala je već u mnogobrojnim nastupima: Granadi, Bogoti, Lodz, Brno, Boskowice i Losiny.

Von Benza, Georgina
Soprano lirico spinto. Rođena u Karpatima (Ukrajina). Mađarsko-njemačka umjetnica koja je glazbeno obrazovanje započela u Kievu na Akademiji Čajkovski. Glazbenu Akademiju (Ferenc Liszt) završava u Budimpešti. Uporedo se usavršavala s pedagozima G.Carelli, J.Nesterenko, L.Fischer, W.Lipp. 1989. postaje stalni član Bayerske državne opere u Münchenu.

Vukić, Iva
Iva Vukić, rođena je u Dubrovniku 1989.g., gdje nastavu violine pohađa kod profesorice Ivančice Kalanj na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Do sada je ostvarila mnoge zamjetne uspjehe na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima se posebno ističe prva nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (državnom).

Zagrebački solisti
Zagrebački solisti osnovani su godine 1953. u okviru Radio-televizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom svjetski uglednoga violončelista i dirigenta Antonija Janigra s kojim su uskoro prerasli u jedan od odabranih komornih sastava takve vrste u svijetu. Od 1968. nastupaju bez dirigenta pod umjetničkim vodstvom koncertnoga majstora.