Umjetnici IX Epidaurus festivala 2015.

 
Oi Dipnoi (Sicilija)Oi Dipnoi
Dipnoi su živući fosili, prapovijesna vrsta riba koje imaju rudimentarna pluća: u razdobljima suše, prilagođavaju olako se na okoliš, pronalazeći utočište u malim, vlažnim otvorima, a mogu disati, tek mali, atmosferski kisik. To je metafora koja evocira i ukazuje na trenutnu glazbenu scenu na Siciliji: u ime opstanka!
Poetika je bila vodilja glazbenoj skupini Oi Dipnoi koji su se formirali iz želje za spajanjem bogate tradicije otoka i inovacije: jedno obogaćuje drugo, u stalnom dijalogu u kojem se drevnoj, autentičnoj baštini glazbene kulture otoka daje nova vrijednost i dimenzija. 
Valerio Cairone, multi-instrumentalist kojeg ćemo večeras slušati, prikupljao je nasljeđe godinama otkrivši tako brojne melodije otoka i u regiji. Protagonisti ove baštine bili su pastiri, seljaci s otoka; svijet koji je pomno i često istraživan od poznatih pisaca na Siciliji krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Ovaj izvorni repertoar predstavit će nam dijatonska harmonika i autentična Nakaira ritmička sekcija, uz vješte udaraljke i kontrabas kroz bravuru Marija Gulisana i Marca Carnemolle. Pravi izazov i raritet. Novi zvukovi prepuni osobnosti, šarma, autentičnosti, melosa i mediteranske svjetlosti u fuziji s jazz elementma i arhaičnim folk prizvucima.
Trio Oi Dipnoi, osnovan je 2013. godine. Uspješno i redovito nastupa od svog debija na važnim festivalima u Italiji. U 2014. trojac je nastupio na turneji u Italiji i Mađarskoj. U 2015. Izdali su svoj prvi album / nosač zvuka za mađarsku kuću Records (HU), koji će nam večeras predstaviti i to po prvi puta Hrvatskoj!

Valerio Cairone (harmonika, gajde i glas)
Marco Carnemolla (kontrabas i glas)
Mario Gulisano (bubnjevi, drombulja (židovska harfa), cajon, dumbek, glas)
Tradicionalni plesači:
Antonio Litrico & Stefania Tanteri

Sophia Vaillant, glasovir (Francuska)www.sophiavaillant.com
Sophia Vaillant, francuska pijanistica koja je studirala pri uglednim školama: - Diplomirala je u Francuskoj s cum laude na uglednom Državnom Konzervatoriju za glazbu u Lyonu, a u inozemstvu je bila polaznicom tečajeva na poznatoj Guildhall School of Music u Londonu, pri Banff Centru za umjetnost u Kanadi, u SADu na Steans institutu, gdje je pohađala Master program na Stony Brook University u New Yorku. Također je bila odabranicom za sponzorstvo prilikom studija na Société Générale kao i francuskog ministarstva vanjskih poslova. Sljedbenica je savjeta velikih učitelja: G.Seboka, W.Levina, A.Volkova, J.C.Pennetiera i Pavla Berkowitza, koji je bio učenikom velikog Rudolf Serkina. Osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Guildford, te je bila finalisticom Yamaha Kemble natjecanja i polufinalisticom na YCAT i Illzach natjecanjima. Godine 1993. Osnovala je koncertnu sezonu nazvanu "Glazbeni trenuci Tema i Varijacije» i organizirala brojne umjetničke manifestacije u malim selima pokrajine Picardie.
Trenutno ima aktivnu koncertnu karijeru tumačeći komornu, suvremenu, tango glazbu (snimila je nosač zvuka s orkestrom Tipica J.Cedron ...) kao i slobodne improvizacije. Djeluje i kao pedagog klavira pri Frederic Chopin konzervatoriju u Parizu. Solistički nastupi kao i recitali doveli su je u Francuskoj (Salle Cortot, Opera Comique, Quartz u Brestu, Opera Lyon i dr.) i u inozemstvu (Concertgebouw u Amsterdamu, Doden i latino festival u Rotterdamu, Međunarodni festival Gozo na Malti, Atempo Festival u Venezueli, 2D2N u Odesi, Staller centar u SADu). Gospođa Vaillant je snimila solo nosač zvuka s djelima Liszta, Messiaena i Pileggija.

Diana Hilje, mezzosoprano (Hrvatska)Mezzosopranistica Diana Hilje je rođena u Dubrovniku. Nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji magistrirala je solo pjevanje 1987. godine. u klasi profesorice Marija Borčić. Usavršavala se kod Dunje Vejzović, Branke Stilinović i Nade Puttar-Gold. Solistica Opere HNK u Zagrebu postala je 1986., a 2003. godine je unaprijeđena u prvakiognju Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu. Tumačila je oko 50ak uloga u matičnom kazalištu, ali i gostovala u ostalim kazališnim kućama, kao i na festivalima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Diana Hilje često nastupa i na ostalim hrvatskim opernim pozornicama u ulogama svojega repertoara. Dobitnicom je nagrade Marija Borčić za pjevačka dostignuća na Muzičkoj akademiji Zagreb, 1985. Ovo joj je drugi nastup na Epidaurus festival u Cavtatu slaveći cavtatskog proslavljenog tenora Tina Pattieru, ali i jedna od njenih davnih želja da pjeva baš u ime Marijino!

Magrit Cetinić, orgulje (Hrvatska)Prof. Margit Cetinić, rođena je 14.9.1949. u Budimpešti. Rano se opredijelila za glazbu, koju je i diplomirala u Zagrebu 1970., te ju je odabrala i za svoj životni poziv. Djelovala je kao dugogodišnji profesor u Dubrovniku pri Umjetničkoj školi „Luka Sorkočević“, a pored toga je i dugi niz godina voditeljica Dječjeg mješovitog katedralnog zbora i Katedralnih Madrigalista. 2005.godine primila je Nagradu Grada Dubrovnika za svoj neumorni, aktivni i hvale vrijedan rad. Iskazala se i kao iskusni korepetitor pa je tako česta suradnica Dubrovačkog simfonijskog orkestra na čembalu ili klaviru, te redovito djeluje i nastupa u svojstvu korepetitora ili kao dio brojnih ansambla. Bavi se i skladanjem pa je napisala i prigodne duhovne skladbe.

CADENZA kvartet (Hrvatska)Krešimir Marmilić – violina
Gorjana Jurilj – violina
Petar Haluza – viola
Vinko Grubešić – violončelo


Gudački kvartet «Cadenza Zagreb» osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Nastupajući na mnogobrojnim koncertnim pozornicama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj, «Cadenza» se potvrdila kao kvartet s interesantnim i kvalitetnim programima iznimne prilagodbe.
Svojom sposobnošću i univerzalnošću prilagodbe, kvartet njeguje programe i za druge komorne sastave, trio, kvintet ili sekstet. Također, Gudački kvartet Cadenza Zagreb surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima a na svojim koncertima daje priliku predstavljanja i mladim glazbenicima i pjevačkim zborovima.
Nakon godina nastupanja na najcjenjenijim pozornicama u zemlji, kvartet bilježi i veliki inozemni uspjeh, na gostovanju u Belgiji, u Briselu 2012, ali i na gostovanju u Bergamu, u Italiji, 2013, u čuvenoj dvorani „Alfredo Piatti“. Veliki uspjeh, umjetnički ali i medijski, Cadenza Zagreb imala je i 2014. prilikom mini turneje po Kosovu, gdje se predstavila i nastupala kao prezentator i promotor hrvatske kulture i baštine.
Repertoar Cadenze Zagreb obuhvaća djela od predklasike do suvremene glazbe. Kvartet, kroz svoje programe, revitalizira zaboravljene skladbe i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Kod najmlađe publike, vrlo su popularni edukacijski koncerti kvarteta pod nazivom „Glazbom kroz Europu“, „Klasika za mlade“ i „Glazbena iskrica“.

Više o aktivnosti kvarteta na Facebook stranici ili http://kvartetcadenza-zagreb.blogspot.com/

Ivana Marija Vidović, glasovir (Hrvatska)www.ivanavidovich.com

"Umjetnica s izražajnim, prirodnim instinktom, predivnom muzikalnošću, snažnom potrebom da izrazi sebe na umjetnički način, s ukusom, poetično, ekstrovertno. Ivanina ljubav prema glazbi zarazna je!" ~ Alicia de Larrocha

Nakon nastupa s nekim od vodećih orkestara u nekoliko najprestižnijih dvorana svijeta kao što su Sala São Paulo (prva hrvatska umjetnica koja je tamo nastupila) ili u Beethoven Geburtshaus Kammersaal u Bonnu, Ivana Marija Vidović se svrstala među najzanimljije hrvatske pijanistice svoje generacije. Rođena je u Dubrovniku, započinje svoj glazbeni put u dobi od četiri godine uz majku pedagoga i starijeg brata, koji je bio vrlo nadaren glazbenik. Prve poduke glasovira dobiva pri Umjetničkoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku gdje maturira u 1991.-1992. za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj u klasi prof. Vesne Miletić. Nastavlja svoje obrazovanje pri Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Tatjane Ognjanovič gdje diplomira s počastima 2002. Usavršava se kod E.Timakina, N.Starkmanna, A.Portugheisa, E.Indjića, Lazara Bermana, a od 2005. do 2009. kod Alicije de Larrocha u Barceloni. Nastupila je na stotine koncerata (recitala, komornih koncerata i koncerata s orkestrom) svirajući u većini europskih zemalja, Argentini, Brazilu, Uruguayu, SAD-u. Česta je gošća na festivalima i koncertnim podijima. Surađivala je s brojnim glazbenicima kao što su: Ivo Drazinić, Tonko Ninić, Zlatan Srzić, Marko Vatovec, Luiz Fernando Malheiro, Luis Gustavo Petri, Kypros Markou, Alberto Portugheis, Pavel Berman, Fatos Qerimaj, Marina Horak, Maria Thompson Corley, Judith Vander Weg i u literarno-glazbenim projektima s glumcima kao što su Frane Perišin, Ante Čedo Martinić, Giovanni Carta, Massimo Franceschi. Brojni skladatelji posvetili su svoje skladbe gospođi Vidović posebice Slovenci P.Ramovš, G.Pirš, Ž.Stanić, Hrvati P.Šiša, T.Vorel, E.Plenar, te P.Seabourne (UK) i M.Denhoff (Njemačka). Ivana je i čestom članicom žirija na pijanističkim natjecanjima te kao gostujući profesor, daje majstorske tečajeve i predavanja. Njen repertoar obuhvaća djela od Bacha do suvremenih skladatelja. U rujnu 2007. godine osnovala je Epidaurus festival u Cavtatu te je njegova umjetnička ravnateljica. Ivana govori tečno pet jezika, te je objavila nekoliko knjiga poezije. U 2006. godini postaje članicom ugledne udruge Akkuaria (Italija) koja je redoviti izdavač njenih pjesničkih ostvarenja. Ista ju je 2010. godine imenovala Ambasadoricom talijanske kulture. Ivana Marija Vidović dobitnica je mnogih prestižnih nagrada kako za iznimna glazbena tako i poetska dostignuća (Prešernova nagrada (1998., I veli della Luna itd.). Laureat je nagrade Dubrovačko – neretvanske županije za iznimna dostignuća u 2011. godini. Profesorica je klavira na Umjetničkoj školi «Luka Sorkočević» u Dubrovniku od rujna 2012.godine.

Fatos Qerimaj, klarinet (Albania)Fatos QERIMAJ potječe iz obitelji poznatih albanskih glazbenika koja je odigrala  ključnu ulogu u njegovanju glazbenog izričaja i kulture Albanije. Diplomirao je klarinet i komponiranje na Akademiji za umjetnost u Tirani u 1982. gdje danas radi kao docent. G. Qerimaj ima bogatu umjetničku karijeru, ne samo kao klarinetist solist već i kao skladatelj. Nastupao je na brojnim koncertima kao soloist s orkestrima kao što su Albanska Radiotelevizija i u Hrvatskoj s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod palicom od m ° Zlatana Srzića. Fatos Qerimaj je osnivač i dirigent dvaju orkestara na Akademiji u Tirani: In - Sequence orkestra i Big Band puhačkog orkestra. Nastupao je na brojnim koncertima izvan Albanije od Grčke, Italije, Francuske, Švicarske, Njemačke, Danske, Švedske, Srbije, Engleske te je čest gost u Hrvatskoj. On je također utemeljio i duo cLAVinet s hrvatskom pijanisticom i pjesnikinjom, Ivanom Marijom Vidović. Mr.Qerimaj izvodi vrlo širok repertoar od klasičnih do suvremenih skladatelja. Osobno je skladao nekoliko simfonijskih radova, baleta i komorna glazbena djela, te je nagrađen sa znatnim brojem nagradama. U 1991. dobitnik je nagrade za svoj Fantasy Koncert za klarinet i simfonijski orkestar. U 1995. godini nagrađen je s nagradom za "Najbolji simfonijski rad" za komad pod nazivom "Take Vango". Fatos je i uspješan autor brojnih glazbenih pjesama za filmove i predstave. Nedavno, njegova je glazba za filmsku tvrtku Uni u Francuskoj i SwissFilms (za film De l'autre Côté de la mer) premijerno prikazana na filmskom festivalu u Veneciji. Za svoj virtuozitet kao klarinetista nagrađen je kao najbolji izvođač godine 2005. s nagradom "Kulta" 2005.godine. Umjetnički je direktor godišnjih festivala u Tirani; Jazz Festivala, festivala Clarimpro, te Flauti Magjik festivala. Njegove aktivnosti igraju značajnu ulogu u promicanju albanske umjetnost u zemlji i inozemstvu. G.Qerimaj je član nekoliko umjetničkih organizacija.

Lorenc Radovani, violina (Albania)Lorenc Radovani je poznati albanski umjetnik cijenjen zbog svoje muzikalnosti i integriteta svojih izvedbi. S dugim koncertantnim i solističkim iskustvom kojeg je započeo još u mladoj dobi, broji brojne nastupe s raznim orkestrima, ansamblima i izvrsnim glazbenicima. Rođen je 1960. godine, nakon završetka studija srednje škole "Prenkë Jakova" u Skadru (rodnom gradu) u 1979. nastavlja školovanje pri Sveučilištu za umjetnost, na Akademiji za glazbu u Tirani gdje trenutno predaje violinu kao viši profesor na Odjelu za performans (izvođenje) pri Sveučilištu umjetnosti u Tirani. Diplomirao je violinu 1984. u klasi prof I.Madhi.
Lorenc Radovani je poznat po svom veoma aktivnom koncert. Djelovanju. Nastupao je i snimao sa svim albanskim simfonijskim orkestrima te surađivao s brojnim albanskim i međunarodnim dirigentima. Održao je i brojne recitale i česti je član, šef-dirigent i solist raznim komornim ansamblima u Albaniji. Svoju karijeru razvija i u inozemstvu. Stručnjak je za širok violinski repertoar mada uvijek posebnu pozornost posvećuje albanskom nacionalnom repertoaru. Radovani je dvostruki dobitnik prve nagrade na državnim natjecanjima violine (1982. i 1983.), te je dobitnik Nagrade “Izvođač godine" (2006.) koju dodjeljuje "Kult" Akademije.

MLADI TALENTI - Fatjona Maliqi (Kosovo) i Sarah Skopljak (Bosnia and Herzegovina), glasovirFatjona Maliqi rođena je 1996. u Gnjilanu na Kosovu. Smatra se jednom od najvećih glazbenih talenata u svojoj domovini. Osim brojnih nagrada, osvojila je 2013. međunarodno natjecanje "Pianisti & Ri" u Prištini. Predsjednik komisije natjecanja, prof. Heribert Koch zapazio ju je i od tada preuzeo daljnje vodstvo za Fatjoninu glazbenu edukaciju. Priprema ju za brojna natjecanja i koncerte. Njen debi u Njemačkoj, u listopadu 2014. u bavarskom "Dinkelsbühl" donio joj je pobjedničku nagradu – dva nastupa na festivalu "Klasika izbliza" i to pred 2000 slušatelja kao solistica u Gershwinovoj Rapsodiji u plavom. U siječnju 2015. Fatjona je oduševila publiku tumačeći Glasovirski koncert Edvarda Griega na Novogodišnjem koncertu s Cappella Villa Duria pod palicom maestra Johannesa Essera. Od proljeća 2015. Fatjona živi u Njemačkoj gdje će nastaviti svoje daljnje školovanje pri Sveučilištu u Münsteru u klasi prof. Heriberta Kocha. Koncert u sklopu Epidaurus festivala je njen prvi nastup u Hrvatskoj.

Sarah Skopljak rođena je 1997. godine u Tuzli. Veliku ljubav prema glazbi i klaviru otkrila je, još u ranom djetinjstvu, uz nenu (baku) prof. klavira Meliha Kulukčija. Druženja s klavirom započinje 2005. godine, u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli u klasi prof. Lidije Kuzmić a prvi koncert već u veljači 2006. godine, na Dan nezavisnosti BiH. Od tada, uz mnoge nastupe u NiH, nastupala je i u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj. Sarah redovito osvaja nagrade na medjunarodnim, federalnim i drzavnim natjecanjima. Po zavrsetku osnovne škole, dobija priznanje “Ponos generacije” i nastavlja obrazovanje 2012. godine u Srednjoj glazbenoj školi u Tuzli u klasi prof. klavira Zrinke Andrejaš. Povodom Didakovih dana ukazano joj je priznanje da nastupa kao solista sa orkestrom Glazbene škole „Pavla Markovca“ iz Zagreba, da sa orkestrom iz Mostara otvori ovogodišnju manifestaciju „Mladi talenti“, a sa komornim orkestrom „Amoroso“ nastupala je na koncertu „Per aspera ad astra“ u Leskovcu. U srpnju 2013. prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Tuzli, sa velikim uspjehom izvodi Tokatnu Etidu dr. Ivo Josipovića. Sarah se usavršavala na seminarima kod profesora Aleksandra Serdara, Đorđa Stanettija, Borisa Kraljevića te na seminaru solfeggia kod profesora Oliver Olivera

A Ballet Magic 
Hommage a Olga Solovjeva

Luce Đuraš, umjetnica(Hrvatska)