Epidaurusovom Cavtatu je sinoć mogao zavidjeti bilo koji poznati festival ‘Slikarstvo pretvara prostor u vrijeme, a glazba vrijeme pretvara u prostor!’

Epidaurus Cavtat festival otvoren je ove nedjelje dvostrukim, iznimnim događajem, fuzijom različitih umjetnosti svjetskih razmjera. Dom kulture Cavtat i ove je godine mjesto susreta svih ljubitelja umjetnosti, koji su već na samom početku Festivala imali priliku uživati u notama virtuoza Danyla Sayenka, ukrajinskog pijanista, ali i posveti glazbi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika kroz izložbu ‘Moć glazbe’.

Večer je biranim riječima, pred raznolikom publikom otvorila Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Epidaurus Cavtat festivala.

– Slikarstvo pretvara prostor u vrijeme, a glazba vrijeme pretvara u prostor. Pred nama je jedan
vremeplov u kojem slavimo velike osobe – Dora Pejačević, čiji portret možete pogledati, doista
jest najveća muza hrvatske glazbe, apsolutno nenadmašna. Dubrovačka udruga likovnih
umjetnika osluhnula je tri obljetnice – njenu, velike Marie Callas te Pabla Picassa, stoga upravo ti
portreti krase Dom kulture u Cavtatu, a izložba će ostati otvorena sve do kraja festivala – naglasila
je Ivana Marija Vidović. Posebno se, dodaje, ističe jedna slika, ona Cavtata u suton.

– Djelo je to naše sive eminencije, prijateljice i inspiracije Luce Đuraš, slika koja krasi naše
vizuale i prati nas tijekom cijelog festivala – istaknula je dalje Vidović, uz zahvalu svima koji
prate Epidaurus Cavtat festival već sedamnaest godina.

– Glazba može napraviti katedralu od naših duša – zaključila je Ivana Marija Vidović.

Valter Kožuli ispred DuLu izrazio je zahvalnost ali i radost zbog činjenice kako upravo radovi
ove vrijedne udruge krase prostor Doma, ali i festival u svojoj ukupnosti. Dubrovačka udruga
likovnih umjetnika predstavlja se s deset odabranih radova – u Cavtatu izlažu Diana Rajić, Karja
Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Nikola Nino
Dubčić, Robert Kralj i Valter Kožul.

– Svatko od nas pokušao je na neki svoj način izvući kamenčić iz tog mozaika i prenijeti a platno
moć glazbe – među ostalim je istaknuo Kožul.

Pijanist ‘kalibra svijeta’: Maestralni Danylo Sayenko

Uslijedio je uistinu monumentalan program, kakvog bi poželjele mnoge svjetske dvorane. Pijanist ‘kalibra svijeta’, kako ga je nazvala umjetnička direktorica Festivala, Danylo Sayenko, zasvirao je i na tren ‘zaustavio vrijeme’. Publika je bila uistinu probrana – složena od domaćih ljubitelja i vjernih obožavatelja Epidaurus Cavtat festivala, ali i djece koja su prekinula igru na obližnjem igralištu kako bi došli poslušati Sayenka ili pak radoznalih stranaca koji su znatiželjno povirivali u Dom kulture, potom očarani magijom ukrajinskog virtuoza, ostali uživati na koncertu…

– Danylo Sayenko pijanist je vrhunske kvalitete, čarobnjak klavira koji nas je proveo glazbenom šetnjom kroz sve stilove od Rokoko stila sve do suvremenosti. Dakle, mladi umjetnik uvrstio je sve stilove sonata, od one klasične do moderne suvremene, izvodeći djela Couperina, Haydna, Francka, Liszta te Bartóka.

Dvosatni koncert ljude je ostavio bez teksta s nevjerojatnom koncentracijom i svim spektrima stilova i boja. Ono što Sayenka krasi jest izdržljivost, ali i elegancija, senzibilitet, intimnost i velika ozbiljnost. Kako je koncert odmicao, tako je i kvalitet i zvučni spektar rastao do vrhunca, kao da nema kraja perfekcionizmu i briljantnosti. Publika je oduševljeno i gotovo iznenađeno aplaudirala a Sayenko je prisutne rado nagradio s čak dva dodatka – djelom ukrajinskog skladatelja Borysa Liatoshynskog poput ‘melema na ranu’ aktualne situacije, a potom djelom poljskog skladatelja Witolda Lutoslawskog za kraj. I kao da nema granice u boljem. Sve bolje od
boljeg. Epidaurusovom Cavtatu je sinoć mogao zavidjeti bilo koji poznati festival – istaknula je o nevjerojatnom mladom umjetniku Franica Vidović – Krampus, stručna savjetnica Festivala i pomoćnica direktorice.

Za kraj su pijanist Danylo Sayenko i Ivana Marija Vidović pripremili i kratki usmeni portret umjetnika te se porazgovarali pred publikom o Sayenkovom životu, počecima, važnosti glazbenog izričaja i njenoj nenadmašnoj snazi.

– Uistinu sjajan način početka Festivala, s porukom dostojanstva i mira – istaknula je Ivana Marija
Vidović za kraj ove iznimne, svjetske glazbene večeri, pravog preludija 17. Epidaurus Cavtat
festivala.

Idući događaj, na kojeg organizatori s veseljem pozivaju, održat će se ovog četvrtka, 31. kolovoza, na taraci Ville Banac u 20 i 30. Gala koncert otvorenja ‘Zvijezde pod zvijezdama’ donosi nam iznimne umjetnike – nastupaju Radojka Šverko i Vladimir Babin (glas/piano), Meri Cetinić te klapa Ragusa.

Epidaurus Cavtat festival srdačno zahvaljuje svim sponzorima, donatorima, izvođačima i publici, uz napomenu kako su alternativne lokacije u slučaju lošeg vremena Dom kulture u Cavtatu i Čilipima.
Informacije o Epidaurus Cavtat Festivalu možete pronaći i na www.epidaurusfestival.com te društvenim mrežama Festivala.

 

Scroll to Top