Edoardo Bruni, pijanist zavidne koncentracije!

S lakoćom publiku proveo kroz jedinstven klavirski izazov

Edoardo Bruni, umjetnik jedinstvenog izričaja, izveo je ove nedjelje u Domu kulture Cavtat klavirski recital, ujedno i remek djelo baroka, “Čudesne Goldberg varijacije”, poseban klavirski izazov kojeg je ovaj sjajni talijanski umjetnik odsvirao maestralno i s lakoćom. Bila je ovo prilika za upoznati umjetnika vlastite estetske vizije i kompozicijske tehnike “pan-modalnosti” s ciljem sintetiziranja i nadmašivanja dualnosti između tonaliteta
i atonaliteta, ujedno i uživati u remek djelu Johana Sebastiana Bacha.

“Sjajna kontemplativnost, jasna fabula i sve polifonske dionice se sjajno prožimaju. Zavidna koncentracija, a sve bez ijedne uporabe pedala” – istaknula je o izvedbi Brunija u Domu kulture Cavtat pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala. Ona i umjetnik Edoardo Bruni nakon dvosatnog koncerta održali su i zanimljiv dijalog koji je publiku do samog kraja držao ne samo zainteresiranom, već i oduševljenom! Talijanski virtuoz dobio je i poseban dar – knjigu o Konavlima u koju su se potpisali čak i pojedini posjetitelji koncerta, s impresijama i zahvalom.

Goldberg varijacije smatraju se jednim od najvažnijih djela barokne glazbe. Radi se o klavirskoj kompoziciji izuzetne virtuoznosti i kompleksnosti, napisanoj oko 1741. godine za tadašnjeg ruskog ambasadora u Dresdenu grofa Hermanna Carla von Keyserlingka. Prema legendi, grof je imao problema sa spavanjem i tražio je od Bacha da napiše kompoziciju koju bi njegov dvorjanin, klavirist Johann Gottlieb Goldberg, mogao svirati kako bi mu pomogao da zaspi. Bach je napisao ovu seriju varijacija za klavir, izuzetno zahtjevnih. Glavna im je tema Aria, repetitivni melodijski fragment među varijacijama.
Goldberg varijacije, njih ukupno 30, razlikuju se po ritmu, harmoniji i tehničkim zahtjevima. Posljednja je inverzija ariae, odnosno – nota za notom – obrnuta je u odnosu na originalnu ariu.

Goldberg varijacije izazov su za pijaniste zbog svoje tehničke zahtjevnosti, no zbog duboke muzikalnosti, ali i izvanredne kontrapunkcije zaista im se s pravom može dodati pridjev “čudesne”. Goldbergove varijacije su ostavile dubok i trajan utjecaj na svijet glazbe i smatraju se jednim od najsvjetlijih dostignuća u klasičnoj glazbenoj literaturi, stoga nije ni čudo da su “mapirane” na karti Epidaurus Cavtat festivala, mjesta gdje najfinija umjetnost svijeta pronalazi svoj dom.

Scroll to Top